• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria

Pektin

A gyümölcsök rostja

2023 máj 19 Szóljon hozzá

A pektin az emberi étrend fontos összetevője, mivel majdnem az összes ember által fogyasztott gyümölcsben megtalálható. Az ember számára a pektin nem tekinthető tápanyagforrásként, mert szinte érintetlenül halad keresztül az emésztőrendszer felső részén (gyomor és vékonybél). A vastagbélben élő baktériumok számára azonban tápanyag-forrásként szolgál hozzájárulva ezzel az immunrendszer jobb állapothoz. A pektin rostjaihoz a cukormolekulák is képesek kötődni, így jóval lassabban szívódnak fel, ezáltal csökkentve a vércukorszint emelkedését.

Lassítja az emésztést

Az emésztőenzimek nagyjából érintetlenül hagyják az élelmi rostokat a tápcsatornában. A gyümölcsökben vagy zöldségekben található oldékony rostok – ilyen a pektin is – vizet szívnak magukba, megduzzadnak és sűrű, kocsonyás anyaggá alakulnak át. A duzzadt rostok egyes tápanyagokat, így például a cukrot megkötik, ezáltal az csak fokozatosan, lassan szívódik fel. Az élelmi rostok képesek a koleszterin és az epesavak megkötésére is, ezáltal kevesebb koleszterin szívódik fel. A rostoknak emiatt koleszterinszint csökkentő hatása is van. Amikor a táplálékokból származó massza a vastagbélbe ér, már az összes hasznos tápanyag felszívódott belőle, kivéve a vizet. A víz visszaszívás a vastagbél felső szakaszának feladata. Amennyiben azonban sok rostot fogyasztunk, a vastagbélbe kevesebb víz képes visszaszívódni, így a széklet hígabb marad. Paradox módon tehát a székrekedés egyik oka a kevés élelmi rost fogyasztása és nem a sok, mint ahogy elsőre gondolnánk.

Teltségérzetet nyújt

A rosttal kevert táplálék megduzzad az emésztőrendszerben, ami így csak lassabban tud áthaladni a tápcsatornán és mindvégig nyomja a bél teltségérzetet érzékelő receptorait. Ezek jelet küldenek az agy éhség érzetért felelős központjába, miszerint van elég táplálék a bélrendszerben. Tehát a duzzadt rostok azt idézik elő, hogy tovább nem leszünk éhesek, ami egyáltalán nem hátrány.

Segíti a bélbaktériumok tápanyagellátását

A vízben oldható rostok táplálékként szolgálnak a vastagbelünkben élő jótékony baktériumok számára, ezért nevezzük őket prebiotikumoknak. A baktériumok lebontják az oldható rostokat, és belőlük rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek, előnyösen befolyásolva a zsíranyagcserét. A jó baktériumflóra táplálásával elkerüljük annak kipusztulását és ezzel a fertőzések veszélye is csökken. A belünkben élő mikroorganizmusok az anyagcsere-folyamatokban is szerepet kapnak. Több ásványi anyag (kalcium, a magnézium és a vas) felszívódását segítik. Ha jól vannak tartva termelnek B-vitaminokat, K-vitamint, illetve még több olyan molekula termelésében is szerepük van, amelyek védelmi funkciót látnak el immunrendszerünk szerves részeként.

Szabályozza a vércukorszintet

Az élelmi rostokhoz a cukrok is képesek kötődni, így a felszívódásuk jóval lassabb, mintha csak magunkban fogyasztottunk volna őket. Amennyiben a cukrok lassabban szívódnak fel, lassabb lesz a vércukorszint emelkedése is. A fogyókúra szempontjából pedig nagyon fontos, hogy ne ingadozzon a vércukor szintünk. Étkezés után gyorsan megnő a vércukorszintünk, majd hamarosan leesik. Amikor a vércukorszint alacsony, éhesek leszünk. Nagyobb mennyiségű étel elfogyasztásából nyert energiát a szervezet nem tudja rögtön felhasználni, így ez elraktározódik és zsírpárnák rakódhatnak le. Ezen kívül pedig azt is érdemes tudni, hogy a nagy mennyiségű inzulin felszabadulása is raktározásra kényszeríti a szervezetet.
Mindezt figyelembe véve az oldható élelmi rostok, mint például a pektin, igen kívánatos az étrendben.

éhségérzet pektin rost táplálkozás 2023-05-19
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

Következő cikk:

A telomer lenne a kulcs a hosszú, fiatalos élethez?

Hasonló írások

A cukorbetegség hatásai a szervezetre és a szervekre

A cukorbetegség hatásai a szervezetre és a szervekre

Melyek a legjobb élelmiszerek a szív egészségének megőrzéséhez?

Melyek a legjobb élelmiszerek a szív egészségének megőrzéséhez?

13 ok, ami miatt állandóan éhesnek érezheted magad!

13 ok, ami miatt állandóan éhesnek érezheted magad!

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

A cukorbetegség hatásai a szervezetre és a szervekre

A cukorbetegség hatásai a szervezetre és a szervekre

Ha valakinek a cukorbetegsége miatt magas a glükózszintje, az számos egészségügyi problémához vezethet, amelyek hatással lehetnek az egész t ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Utazás előtt milyen vitaminokat, kiegészítőket érdemes bepakolni?

Utazás előtt milyen vitaminokat, kiegészítőket érdemes bepakolni?

Hogyan őrizzük meg a bőrünk egészségét nyáron is?

Hogyan őrizzük meg a bőrünk egészségét nyáron is?

Immunerősítés nyáron – miért ne hagyd abba a vitaminokat?

Immunerősítés nyáron – miért ne hagyd abba a vitaminokat?

Az élet sója: A legfontosabb ásványok, amikre szükséged van

Az élet sója: A legfontosabb ásványok, amikre szükséged van

Stressz – A modern kor néma járványa (és amit tehetünk ellene)

Stressz – A modern kor néma járványa (és amit tehetünk ellene)

Gyereknap: A legnagyobb ajándék, amit adhatunk, az egészség!

Gyereknap: A legnagyobb ajándék, amit adhatunk, az egészség!

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • A B3 vitamin legyőzte a koleszterincsökkentő gyógyszereket

    Gellért Ágnes

    T.Cím! Sztent beültetés után szednem kell az alábbi gyógysze...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes