A gyulladás a szervezet természetes válasza egy sérülésre vagy fertőzésre.
A gyulladás gyakran helyi bőrpírt, duzzanatot, fájdalmat vagy melegséget okoz. Az érintett szövetek funkcióvesztését okozhatja. Az akut gyulladás jellemzően védekező és lokális válasz a fertőzésre vagy sérülésre. Az a célja, hogy meggyógyítsa a testet és helyreállítsa a normál szöveti működést.
Ha a gyulladás hosszabb ideig fennáll, akkor krónikus gyulladásról beszélhetünk. A krónikus gyulladás lehet fertőzés, autoimmun reakció vagy allergia eredménye.
Gyulladáscsökkentő ételek és fűszerek
A rendszeres testmozgáson túl bizonyos élelmiszereket gyulladáscsökkentőként is fogyaszthatunk. Ezek segíthetnek csökkenteni a krónikus gyulladást és fájdalmat.
Omega-3 zsírsavak a gyulladás ellen
Az omega-3 zsírsavak, amelyek bőségesen megtalálhatók a zsíros halakban, például a tőkehalban, a legerősebb gyulladáscsökkentő kiegészítők közé tartoznak.
Ezek a kiegészítők segíthetnek a gyulladás elleni küzdelemben, beleértve az érgyulladást is. Az érgyulladás a szívbetegség és a szívinfarktus jelentős kockázati tényezője.
Egy 250, degeneratív porckorong betegség miatti fájdalomtól szenvedő személy bevonásával végzett vizsgálatban a résztvevők 59%-a képes volt halolajjal helyettesíteni a nem szteroid gyulladásgátló szereket.
A megfelelő adagolás a kiegészítő hatásától függően változik. Egyes termékek tabletták formájában kaphatók, míg más gyártók olajként értékesítik az omega-3-at. E termékek használatakor mindig kövesd a csomagoláson található utasításokat.
Kurkuma
A kurkuma az indiai konyhában elterjedt, ragyogó sárga fűszer, amely bármelyik élelmiszerboltban megtalálható. A kurkumát évszázadok óta használják gyógyszerként sebek, fertőzések, megfázás és májbetegségek kezelésére.
Tanulmányok kimutatták, hogy a kurkumin, a kurkuma vegyülete csökkentheti a gyulladást a szervezetben.
Gyömbér
A gyömbér egy ízletes fűszer, amelyet számos konyhában használnak. A legtöbb szupermarketben megvásárolható por formájában vagy friss gyökérként. A gyömbért hagyományos gyógyszerként használták gyomorpanaszok, fejfájás és fertőzések kezelésére.
A gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságait évszázadok óta dicsérik, és tudományos tanulmányok is megerősítették ezt.
Fahéj
A fahéj egy népszerű fűszer, amelyet gyakran használnak sült finomságok ízesítésére. A fahéj azonban több, mint egy finom adalék süteményeinkben. Tanulmányok kimutatták, hogy a fahéj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ami enyhítheti a duzzanatot.
A gyulladás ellen fokhagyma
A fokhagyma gyulladáscsökkentő tulajdonságairól bebizonyosodott, hogy enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit. Használj friss fokhagymát szinte bármilyen sós ételhez a további íz és egészségügyi előnyök érdekében.
Ha nem szereted a fokhagyma ízét, akkor válaszd a bio- és gyógynövényboltokban kapható fokhagyma kapszulákat.
Cayenne
A Cayenne-t az ősidők óta dicsérik egészségügyi előnyei miatt. Minden chili paprika tartalmaz kapszaicinoidoknak nevezett természetes vegyületeket. Ezek adják a fűszeres gyümölcs gyulladáscsökkentő tulajdonságait.
A chilipaprikát széles körben erős gyulladáscsökkentő fűszerként tartják számon. Ezen felül rendkívül jól segíti az emésztést is.
Fekete borssal a gyulladás ellen
Ha a cayenne túl erős lenne az ízlésednek, akkor válaszd a jóval enyhébb fekete borsot, ami szintén ismert gyulladáscsökkentő tulajdonságairól is. A „Fűszerek királyaként” ismert fekete borsot íze, valamint antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai miatt régóta szeretik az emberek.
Tanulmányok kimutatták, hogy a fekete bors kémiai vegyületei, különösen a piperin, hatékonyak lehetnek a korai akut gyulladásos folyamatok ellen.
Szegfűszeg
A szegfűszeget köptetőként, gyomorpanaszok, hányinger, valamint száj- és torokgyulladás kezelésére használták. A kutatások még mindig vegyesek, de a bizonyítékok arra utalnak, hogy a gyulladás ellen is hatékony tulajdonságokkal rendelkezik.
A porított szegfűszeg jól használható pékárukban és néhány sós ételben, például kiadós levesekben és pörköltekben. Használhatsz egész szegfűszeget is, hogy ízt és tápanyagot adj forró italokhoz, például teához vagy almaborhoz.
Forrás: www.healthline.com