• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria

Miért (nem) jobb az édesburgonya

2023 júl 20 2 hozzászólás

Ha valaki úgy gondolja, hogy ez egy kattintás vadász cím volt, annak nagyban igaza lehet. És ha neki nincs kedve elolvasni a teljes alábbi okfejtést, akkor röviden: mindkét fajta lehet egészséges ha ésszel fogyasztja valaki. De megéri a kétszer drágább édesburgonya az árát? Ezt a kérdést mindenki maga is meg tudja válaszolni ha elolvassa ezt az írást.

A másik amit feltétlenül és minden esetben elmondok minden betegemnek, hogy a burgonya (bármelyik is) egészséges étel amennyiben valaki okosan fogyasztja. De lássuk a különbségeket először:

Édesburgonya

Az édesburgonya, vagy más néven batáta, egy nevéhez híven édes és ízletes gyökérzöldség, mely kinézetre a hagyományos burgonyára hasonlít, de az íze és tápanyag összetétele miatt egyedi és különleges. Az édesburgonya különböző fajtái különböző színűek lehetnek, például narancssárga, lila vagy fehér. Ez a változatosság nem csak szemet gyönyörködtető, hanem a színkülönbségek jelzik az egyes fajták tápanyagtartalmának különbségét is.

Nem rokona a burgonyának. Gyakorlatilag gyomnövényként terjed eredeti élőhelyén. Mivel a fagyot nem tűri, nálunk évente újra kell vetni. Termesztése fenntarthatóbb megoldás a burgonyáénál, mivel jobban alkalmazkodik a szárazsághoz és nem igényel vegyszereket. Emiatt a környezetvédelem szempontjából is előnyös választás a termelőknek.

A zöldségesnél pont a duplájába kerül a hagyományos piros vagy sárga héjú burgonyához képest. Ezt a divaton kívül semmi nem indokolja, de indokolják ezt helyettem a számok:

Szénhidrátok

A burgonyát alapvetően szénhidrát forrásként tartja számon a táplálkozástudomány és az ipar is. Mindkét fajta burgonya különböző típusú szénhidrátokat tartalmaz, amelyek főként energiát szolgáltatják a szervezetnek. Ezek a szénhidrátok a következők:

Keményítő: A burgonya és az édesburgonya fő szénhidrátforrása a keményítő. A keményítő összetett szénhidrát, amelyet a szervezet lassan emészt és bont le, így hosszabb ideig biztosítja az energiát a cukrokhoz képest.

Cukrok: Mindkét burgonya természetes cukrokat is tartalmaz, például glükózt és fruktózt. Ezek az egyszerű cukrok gyorsan emészthetők, és azonnal energiát szolgáltatnak a szervezetnek. Ebből a nevéhez híven az édesburgonya sokkal többet tartalmaz.

Rostok: Emészthető és emészthetetlen rostokat is tartalmaznak a burgonyák, amelyek szintén a szénhidrátok családjába tartoznak. A rostok a keményítővel és a cukorral ellentétben lassítják az emésztést és segítenek szabályozni a vércukorszintet.

Az édesburgonyát gyakran egészségesebbnek gondolják, elsősorban a diétázók, mint a fehér burgonyát, de a valóságban mindkét típus hasonlóképpen tápláló. Az alábbi táblázatban megadom az átlagos tápértékeiket:

Tápanyag tartalom

Annak érdekében, hogy fej-fej mellett össze lehessen hasonlítani őket, a következő adatok 100 gramm ételre vonatkoznak:

BurgonyaÉdesburgonya
Kalória92kCal90kCal
Protein2 gramm2 gramm
Zsír0.15 gramm0.15 gramm
Szénhidrát21 gramm21 gramm
Rost2.1 grams3.3 grams
A Vitamin0.1% NRV107% NRV
B6 Vitamin12% NRV17% NRV
C Vitamin14% NRV22% NRV
Kálium17% NRV10% NRV
Calcium1% NRV3% NRV
Magnézium6% NRV6% NRV
Az NRV (ajánlott napi beviteli) érték

Jól látható, hogy az A-vitamin és a kálium kivételével szinte alig van különbség a két étel tápanyag tartalma között. Mindenki eldöntheti, hogy melyikre van inkább szüksége. Aki kálium bevitelét szeretné növel, mert például szív – és érrendszeri betegsége miatt erre ítélte az orvos, annak a jobb a hagyományos burgonya. Aki meg szeme, bőre, haja és egyéb testrésze miatt a magas béta-karotin tartalmú édesburgonyát választja, annak is igaza van. Bevallom én eszem ezt is, azt is és talán ez a legjobb választás.

Glikémiás index

A glikémiás index (GI) egy olyan skála, amely az élelmiszerek szénhidráttartalmának azon tulajdonságát méri, hogy mennyire emeli meg a vércukorszintet az elfogyasztását követően. Az élelmiszerek glikémiás indexe egy skálán mozog, ahol kevés kivételtől eltekintve 0 és 100 közötti értékeket kapunk. Minél magasabb az élelmiszer GI-je, annál gyorsabban emelkedik meg a vércukorszint a fogyasztása után.

A burgonya és az édesburgonya glikémiás indexe a következőképpen alakul:

Burgonya: A burgonya általában magas glikémiás indexű élelmiszernek számít. A friss burgonya GI-je körülbelül 70-80 között mozog, ami annyira nem érdekes, mert ritkán fogyasztjuk nyersen a burgonyát. A főtt burgonya GI-e körülbelül 78-111 között lehet, attól függően, hogy mennyi volt a főzési idő, melyik fajtát vásároltuk és egyéb tényezők. A 111 itt azt jelenti, hogy gyorsabban emeli meg a vércukrot mint a cukor maga, ami a 100%.

Édesburgonya: Az édesburgonya általában alacsonyabb glikémiás indexű, mint a burgonya. A nyers édesburgonya GI-e körülbelül 44-94 között változhat, míg a főtt édesburgonya GI-je körülbelül 50-77 között lehet. Itt is a főtt az érdekes, mert nyersen ez sem finom. 

Ezt figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy a nagyon hasonló tápanyag összetétel ellenére az édesburgonya jobb választás lehet azoknak akik a diabétesz tetszőleges állapotában vannak már.

Fontos megjegyezni, hogy az élelmiszerek glikémiás indexe változhat az elkészítés módjától, a fajtától, az érettségtől és más körülményektől függően. Például nagyon ritkán figyasztjuk bármelyiket is magában. Általában zsírok és fehérjék (húsok) egyszerre vannak jelen a tányérunkon. 

Emellett az élelmiszerek GI-e önmagában nem feltétlenül ad teljes képet az egészséges táplálkozásról. A komplex szénhidrátokat, rostokat, fehérjéket és egészséges zsírokat tartalmazó ételek segíthetnek a vércukorszint stabilizálásában és az energiaszint fenntartásában bármelyik burgonya is van mellettük a tányérunkon.

Személyes véleményem

Aki szereti a burgonyát, nyugodtan fogyassza azt, amelyiket a legjobban szereti. Más szóval: ne érezze úgy, hogy édesburgonyát kell ennie csak azért, mert annak jobb a hírneve, mint a hagyományos burgonyának. Amint azt a fenti összefoglalás is mutatja, ez egyébként sem így van.Ha pénztárcája engedi, egye ezt is és azt is. Ezzel változatosabbá teszi az étkezését, ami kellemesebb is és egészségesebb is.

A szegény burgonya annyira rossz hírnevet szerzett már és annyira összezavarodtunk ettől, hogy sokan félnek burgonyát enni. Pedig könnyen főzhető és egészséges.

édes burgonya édesburgonya 2023-07-20
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

Napszúrás kezelése otthoni módszerekkel

Következő cikk:

Mi köze a Terror Elhárító Központnak a vitaminokhoz?

Hasonló írások

Rossz ételek amik valójában jók

Rossz ételek amik valójában jók

2 hozzászólás

  1. Flor
    2024.11.15.21:16 -

    Még hogy nem finom a batáta nyersen???
    Jobb, mint a nyers répa vagy karalábé! A legjobb ropogtatni való!
    Termesztése hobbikertben is egyszerű, napi 2x öntözés és napfény kell neki.
    3-4 tő termése ősztől tavaszig ellát egy családot Elég letisztítani róla a földet és kartondobozban vagy kosárban tárolható a kamrában.

    Válasz
  2. admin
    2024.11.18.10:47 -

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti, hogy 4-5 tő batáta összesen 4–15 kg hozamot adhat egy szezonban. Hogy ez „ősztől tavaszig ellát egy családot” csak akkor igaz, ha nem esznek belőle csak 10dkg-ot hetente.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

Rossz ételek amik valójában jók

Rossz ételek amik valójában jók

Zselatin Vegyük például a zselatint meg a kollagént. Ez a két fehérje étrendi szempontból felcserélhető. Mégis ha egy étel zselatint tartalm ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Kínai gyógynövényes orvoslás? Hogyan erősítenek a gyógynövények?

    Keserű íz: Az emberek nagy része nem szereti ezt az ízt. De vajon miért?

    […] hagyományos kínai orvoslásban öt különböző íz léte...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes