• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria

Kálium és nátrium a sóban

2023 máj 29 Szóljon hozzá

Bármikor a só kerül terítékre a megszokottnál nagyobb mennyiségben kapok kioktatást azzal kapcsolatban, miért nincs igazam és hogy a tudomány már számtalanszor megcáfolta saját magát és hogy xy orvos azt tanácsolja mindenkinek, hogy egyen több sót és ha nem szereti a nagyon sós ételeket akkor egyen sótablettát amit éppen tőle lehet beszerezni … és így tovább.

Már azt is megkaptam korábban, egy a témában írt cikkem miatt, hogy a magyarokat akarom kiirtani (bármilyen célból is) és a kálium maga az ördög és a nátrium meg nemzeti érzelmű dolog.

Pedig a a testünknek egyáltalán nincs szüksége sóra.

Amire szüksége van az egyensúlyának fenntartása érdekében az a nátrium és a kálium. És azt állítani, hogy a konyhasó és a nátrium ugyan az, nem kisebb lódítás, mint amikor kalcium-karbonát (kavicsok) evésére bíztatunk valakit annak érdekében, hogy több kalcium legyen a szervezetében. A szervetlen sók (mindkettő amit említettem az) nem emésztődnek meg és nagyjából annyi hasznuk van a táplálkozásunkban mint az asztaldíszként használt gyertyának vagy szalvétának.

Na, de miben van nátrium vagy kálium?

A nátrium és a kálium elengedhetetlen tápanyagok mivel elektrolitok. Az elektrolit azt jelenti, hogy folyadékban ionokra (elektromosan töltött részecskékre) válik szét és ezáltal képes elektromos áramot vezetni. A szervezet normális működése attól függ, hogy a nátrium és a kálium megfelelően van e szabályozva a sejtek belső és külső terében.

A nátrium a sejteken kívüli folyadékok fő ionja, míg a kálium a sejteken belüli folyadék fő ionja. A nátrium koncentrációja több mint tízszer alacsonyabb a sejtek belsejében, mint kívül, míg a kálium koncentrációja mintegy harmincszor magasabb a sejtek belsejében, mint kívül. 

A kálium és a nátrium koncentrációkülönbsége a sejthártyán át létrehoz egy elektrokémiai állapotot, amit membránpotenciának nevezünk. A szervezet komoly energiát fordít a nátrium/kálium koncentrációjának fenntartására, mivel nagyon fontos a nátrium és a kálium egyensúlyának fenntartása az élet és az egészség fenntartásához. A sejthártya membránpotenciáljának pontos szabályozása kritikus például a szív működéséhez, valamint az idegimpulzusok továbbításához és az izom-összehúzódáshoz.

Miért borult fel az arány?

Az iparosodott országokban (hazánk is ide sorolandó) a nátrium napi bevitelének mennyisége mintegy háromszorosa a kálium napi bevitelének. Ez részben a sófogyasztás miatt alakult ki, de a káliumban gazdag ételek kerülése (zöldségek és gyümölcsök) is szervesen hozzájárulnak ehhez. Ezen ásványi anyagok egyensúlya, bár fontos lenne, nem valósítható meg a tipikus hazai étrendválasztásainkkal. 

És bár ezt tagadja minden konzervatív szakács vagy táplálkozástudós, a tanulmányok azt mutatják, hogy a nyugati világban a nátrium és a kálium arányának relatív egyensúlyhiánya pozitív összefüggésben van a magas vérnyomással, a szívbetegséggel és a cukorbetegséggel. És nagyon fontos, hogy megértsük ezt a fenti mondatot.

Ugyanis a sóellenes és a sópárti vita lezárható lenne ha mindenki megértené, hogy nem az elfogyasztott só mennyisége hanem a minősége okozza a problémát. Bármennyi sót ehetne (ésszerű határokon belül) valaki, ha az a só valahogy közelítene ahhoz az arányhoz amire a testünknek szüksége van. 

Ezért javaslom mindenkinek a Supersalt nevű ásványisót, ami a kálium mellett számos más élettanilag fontos ásványisót tartalmaz és az íze összetéveszthető a hagyományos konyhasóéval vagy a tengeri sóéval. 

Mikor kezdjünk gyanakodni?

Mivel a magyar populáció átlagban fele annyi káliumot fogyaszt mint kellene, nagyot em tévedhetünk ha egyszerűen magunkra vesszük a problémát. De számos fizikai tünete van az alacsony káliumszintnek.

Ezek közé tartozik a rendkívül száraz bőr, a kiütéses bőr, az ok nélküli hidegrázás, egyes kognitív zavarok, székrekedés, lassuló reflexek, ödémák a lábakon estefelé, idegesség, ok nélküli szomjúság, glükóz intolerancia, magas koleszterinszint, álmatlanság, alacsony vagy magas vérnyomás, izomfáradtság, fejfájás valamint légzési nehézségek. A hormonális ingadozás is bekövetkezhet az alacsony káliumszint miatt. És nem utolsó sorban a mentális és fizikai stressz is alacsonyabb káliumszintet eredményezhet.

A szupersó úgy növeli meg a kálium bevitelt, hogy közben csökkenti a nátriumét és nem kell új ízekhez hozzászoknunk hanem sózhatjuk az ételeinket ahogy eddig tettük.

só kálium nátrium vérnyomás szupersó 2023-05-29
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

A magnézium 11 bizonyítékon alapuló egészségügyi előnye

Következő cikk:

A 4 legjobb vitamin a bőr számára

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Kínai gyógynövényes orvoslás? Hogyan erősítenek a gyógynövények?

    Keserű íz: Az emberek nagy része nem szereti ezt az ízt. De vajon miért?

    […] hagyományos kínai orvoslásban öt különböző íz léte...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes