A rozmaring számos egészségügyi előnyökkel rendelkezik. Növeli a memóriát, javítja a hangulatot, enyhíti a gyulladásokat és fájdalomcsillapítóként is hatásos. Védi az immunrendszert, serkenti a vérkeringést és méregteleníti a szervezetet. Véd a bakteriális fertőzésektől, megakadályozza a bőr korai öregedést és egyben bőrregeneráló hatással is rendelkezik.
A Földközi-tenger térségében őshonos gyógynövényt napjainkban az egyik legsűrűbben használt fűszernövényként tartják számon. Jó okkal, hiszen nemcsak az íze és az illata miatt népszerű, hanem a rengeteg jótékony hatása miatt is.
Évelő fás gyógynövény, tudományos neve: Rosmarinus officinalis. A menta család közé tartozó gyógynövény. Kesernyés, fanyar íze ellenére különleges ízt ad a leveseknek, mártásoknak, húsoknak. Az olasz gasztronómiában a legelterjedtebb. Viszonylag csak kis mennyiségben használják, mint ételízesítő, ugyanis kevesen tudják, hogy a levelekben jelen lévő fitokemikáliák és szerves vegyületek milyen jelentős hatással vannak szervezetre.
Javítja a memóriát:
Az egyik legkorábban dokumentált egészségre gyakorolt hatása, hogy javítja a memóriát, növeli a felfogóképességet. Még napjainkban is kutatják, tanulmányozzák, hogy a rozmaring pontosan hogyan teszi ezt az agyműködéssel. De hatására fejlődés figyelhető meg a memóriában. A fiatalos agyműködés megtartásában is segít. A rozmaringot összefüggésbe hozták az időskori kognítiv működés javulásával is, valamint azokkal a kognítiv rendellenességekkel szemben is, mint az Alzheimer-kór és a demencia.
Hangulat és stressz:
A rozmaring illata összefüggésbe hozható a hangulat javulásával. Tisztítja az elmét, enyhíti a stresszt és a krónikus szorongást, vagy javítja a stressz hormon egyensúlyát. Hasonló a hatás, ha a rozmaringot ételhez adjuk, vagy ha a levelekből kivont esszenciát külsőleg krémként alkalmazzuk.
Immunerősítő:
Különböző betegségek, kórokozók veszélyeztethetik az immunrendszert, károsíthatják a szervezetet. A rozmaring aktív összetevői természetes antioxidánsok, gyulladásgátlók és rákmegelőzők. Az antioxidáns vegyületek másodlagos védelmi vonalat alkotnak a szervezet immunrendszere mögött. A rozmaring jelentős mennyiségű immunerősítő vegyületet tartalmaz, mint a rozmaringsav, kávésav, betulic-sav és karnozin.
Antibakteriális:
A rozmaring immunerősítő tulajdonságai mellett kifejezetten erős a bakteriális fertőzésekkel szemben, különösen a gyomorban. A H.pylori baktérium egy gyakori és nagyon veszélyes kórokozó. Elősegíti a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulását. Kimutatták, hogy a rozmaring megakadályozza ennek a baktériumnak a növekedését és el is pusztíthatja azt. Hasonlóképpen tudja megakadályozni a staphylococcus fertőzéseket is, amelyek emberek százait öl meg évente.
Gyomorbántalmakra:
A rozmaringot számos kultúrában használják gyomorbántalmakra. Természetes orvosság a gyomoridegesség, székrekedés, puffadás, hasmenés esetén. Gyulladáscsökkentő és élénkítő hatású, segít szabályozni az emésztő- és bélrendszert.
Kellemes lehelet:
A rozmaring, mint természetes antibakteriális szer, frissíti a levegőt és javítja a szájüreg egészségét. Egy pohár vízbe áztatott rozmaringos folyadékkal való gargarizálás megszünteti a baktériumokat a szájüregben.
Stimulálja a vérkeringést:
A rozmaring, mint élénkítőszer működik a szervezetben, így növelve a vörösvértestek termelését és a vér áramlását. Segít oxigénnel feltölteni a létfontosságú szerveket.
Fájdalomcsillapító:
A rozmaringot kenőcs és krém formában már több száz éve használnak fájdalomcsillapítóként. Viszont a rozmaring levelek ételekhez való felhasználása is hatásos lehet fejfájásra, migrénre.
Gyulladáscsökkentő:
A gyulladáscsökkentés talán a legfontosabb tulajonsága a rozmaringnak. Karnozin és karnozinsav – két erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyület – is megtalálható a rozmaringban, amelyek csökkentik az izmok, erek, ízületek gyulladását. Hatékony gyógymód vérnyomás, köszvény, fizikai terhelés, vagy műtéti fájdalmak kezelésére is. Csökkenti a szív- és érrendeszeri gyulladásokat, segít növelni a szív egészségét, megakadályozza az érelmeszesedés megjelenését.
Méregtelenítő:
A rozmaring vízhajtó jellegű, hozzájárul a méreganyagok kiürítéséhez. Emellett növeli a vizeletürítés sebességét, így segít kiüríteni a kórokozókat és a méreganyagokat a szervezetből.
Egészséges bőr:
A rozmaring a bőr öregedés megelőzéséről is ismert. A rozmaring fogyasztásával és a leveleiből kivont illóolajok helyi akalmazásáról kimutatták, hogy javítja a bőr minőségét, gyógyítja a bőrhibákat és hidratálja is azt.
Esetleges mellékhatások:
A rozmaring illóolaj belsőleg nem fogyasztható, de a rozmaring levelének fogyasztása normál étkezési arányban veszélytelen. Az illóolaj külsőleg, vagy párológtatva, fürdővízbe alkalmazható. Menta félékre való allergia esetén előfordulhat kellemetlen érzés, de a reakciók általában enyhék.
Forrás: Organic Facts