• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria

Húsragasztó – veszélyes vagy ártalmatlan?

2015 szept 29 Szóljon hozzá

A vendéglátóipar és a húsipar csak „húsragasztóként” hivatkozik rá, a szakmai elnevezése transzglutamináz, gyakorlatilag egy enzim keverék, aminek segítségével két- háromszoros áron lehet eladni a gyengébb minőségű húsokat. Hogyan?

A mellékelt videón látható, hogy a 800 forintos nyesedék húsokból egy marék ilyen por segítségével 4500 forintos hússzeleteket lehet varázsolni pár óra alatt. Az eredményt pedig steak formájában bármelyik étteremben el lehet adni a gyanútlan betérőknek. Mivel a hatályos jogszabályok biztosítanak egy kiskaput – technológiai segédanyagot nem kell feltüntetni az összetevők között – a vásárló nincs is tájékoztatva arról, mit etetünk vele. Pedig a séfek legtöbbje használja és érdekes módon pont a magasabb osztályú, drágább éttermek gyönyörűen elkészített hússzeletei készülnek leggyakrabban ilyen trükkel.

De nem csak az éttermi séfek kísérleteznek vele, hanem a hús- és tejipar is. Bél nélküli virslik, kolbászok készítésére,  alakra formázott hús és tejipari készítmények előállítására is alkalmas. Ha olyan halhús cafatokból szeretnénk halszeletet varázsolni, ami egyébként szemétre kerülne vagy takarmányba, akkor nincs más dolgunk, mint ügyesen alkalmazni a transzglutamináz (TG) port és az eredményt panírozva eladni halrudacska néven. A vevő sosem jön rá az átverésre. Ő azt akarja gondolni, hogy halrudat eszik.

Ha ügyesen dolgozik vele valaki, a csalást még egy képzett szakács sem tudja kiszúrni.

Veszélyes vagy sem?

Maga a transzglutamináz nem ártalmas az egészségre. Az egyetlen közegészségügyi kockázatot az jelenti, hogy egy nyesedékből készült hústömb esetében azok a részek, amik korábban a hús felszínét jelentették, mostantól a belsejébe kerültek. Azt pedig mindenki tudja, hogy a bakteriális szennyeződések csak a húsok felszínén találhatók meg. Ezek a sütés során elpusztulnak és veszélytelenek, de egy “ragasztott” hús esetében a hús belső magjában – például egy véresen rendelt szelet esetében – életben maradnak és szaporodásra képesek.

Maga az enzim 40 celsius fok körül elbomlik és nincs hatása az emésztőrendszerünkre.

A pénztárcánkra van csak károsító hatással az a dolog, hogy ötszörös áron vesszük meg a korábban cafathúsként feldolgozott csodás szeleteket.

húsragasztó transzglutamináz 2015-09-29
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

Mikor kell lázat csillapítani?

Következő cikk:

A B12 vitamin segít a fogyásban?

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Máriatövis – A máj őrzője és a méregtelenítés kulcsa

Máriatövis – A máj őrzője és a méregtelenítés kulcsa

„Napfényvitamin túladagolva?” – Amit a D-vitaminról nyáron is tudni kell

„Napfényvitamin túladagolva?” – Amit a D-vitaminról nyáron is tudni kell

Mi az a NAC (N-acetil-L-cisztein), és miért érdemes szedni?

Mi az a NAC (N-acetil-L-cisztein), és miért érdemes szedni?

Kimerülten a rohanásban? A B1-vitamin szerepe a nyugodtabb idegrendszerért

Kimerülten a rohanásban? A B1-vitamin szerepe a nyugodtabb idegrendszerért

Nyaralás alatt is egészségesen? – A vitaminhiány nyomában a svédasztalon

Nyaralás alatt is egészségesen? – A vitaminhiány nyomában a svédasztalon

Szúnyogok: Miért kedvelnek egyes embereket jobban másoknál?

Szúnyogok: Miért kedvelnek egyes embereket jobban másoknál?

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • A B3 vitamin legyőzte a koleszterincsökkentő gyógyszereket

    Gellért Ágnes

    T.Cím! Sztent beültetés után szednem kell az alábbi gyógysze...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes