A koffeinfogyasztás rövid távon megnöveli a kalcium és a magnézium vizelettel történő kiválasztását, és ezzel hiányt okoz ebből a két tápanyagból. Az egyelőre nem ismert, hogy 24 órán túl is hozzájárul e a koffein fogyasztás ezen létfontosságú tápanyagok kiválasztásának kóros megnövekedéséhez.
Az pedig további kutatások témája lehet, hogy a vese kalcium és magnézium visszatartási képessége elegendő e a nap folyamán az egyszeri koffein hatására megnövekedett kiürülés kompenzálására.
A Washington Állami Egyetemen végzett tanulmány eredeti célja az volt, hogy bizonyítsák vagy cáfolják azt a feltételezést, hogy a reggeli kávéfogyasztás hatására megnövekedett kalcium és magnézium kiválasztás a nap folyamán kompenzálódik egy lecsökkent kiválasztással. Tizenhét egészséges embert választottak ki a kísérlet céljából 17 és 41 éves kor között. Olyan étrendet kaptak, ami állandó mennyiségű kalcium és magnézium tartalommal bírt. Az első napon nem kaptak koffein tartalmú italt. A második napon két adagban 3mg / testsúlykilogramm koffeint kaptak reggel 7:00-kor és 10:00-kor. Majd mérték a vizeletük kalcium, magnézium és nátrium tartalmát.
A második adag koffein elfogyasztását követő mintegy hat órán át növekedett meg a tápanyagok kiválasztása, majd tényleg egy csökkenő értéket mutatott ezt követően. Viszont összességében a csökkent mérték nem kompenzálta a korábbi megnövekedett értéket a teljes nap folyamán.
Ennek a tanulmánynak az eredményei mutatják, hogy az a vese természetes visszatartó képessége nem teljesen kárpótol a koffein ásványi-anyag kiürítő hatásáért. A koffein rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az izomsorvadás, a csontritkulás, a fogszuvasodás és más olyan betegségek kialakulásához, amik ennek a két fontos ásványi anyagnak a fokozott kiürülése nyomán keletkezhetnek.
Amennyiben tehát legközelebb kávét kínál valakinek, nem az a kérdés, hogy tejjel és cukorral, hanem az, hogy: kalciummal és magnéziummal?
Forrás: Susan A Kynast-Gales and Linda K Massey, Effect of Caffeine on Circadian Excretion of Urinary Calcium and Magnesium, J American College Nutrition 13(5):467-472 (Oct 1994)