Azokon a helyeken, ahol rendszeres algafogyasztók élnek, az emberek kitűnő egészségnek örvendenek, és közülük kerülnek ki a hosszú élet rekorderei is. Ma az algákat a világ legnagyobb élelmiszer-tartalékaként tartják számon. Egy japán évente átlagosan 10 kg tengeri algát fogyaszt. Valószínűleg ennek is nagyban köszönhető, hogy a világon Japánban a legmagasabb az átlagéletkor.
Az alga az élet forrásának, a tengernek az ajándéka a XXI. század embere számára. Olyan aminosavak, proteinek és vitaminok esszenciája, amelyek kitűnően kiegészítik az egyoldalúan táplálkozó emberek étrendjét, optimalizálják a zsírsavszintet, és segítenek az ideális testsúly kialakításában. Rostjai megába szívják, és kiürítik a lerakódó káros és mérgező anyagokat, melyek a gyulladt, aknés bőr kialakulásáért felelősek. Így a szervezet felfrissül, és a bőr visszanyeri természetes szépségét.
A tengeri algák a biológiailag aktív anyagok széles skáláját tartalmazzák: többszörösen telítetlen omega-3 típusú zsírsavakat, klorofill származékokat, poliszacharidokat, szterineket, vitaminokat, karotinoidokat, makro-, mikro- és más elemeket.
A tengeri algákban található biológiailag aktív anyagok daganatellenes, daganatmegelőző, antimutagén (elfajulásvédő), radioprotektív (sugárzás ellen védő), vérzsírcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, antikoaguláns (alvadásgátló), antimikrobiális (csíraölő), antivirális, antibakteriális, antifungális, gyulladáscsökkentő, immunmoduláns és sok más hasznos tulajdonsággal rendelkeznek.
Sajnos, a tengeri algák fenti hasznos tulajdonságai a belőlük készített élelmiszerekben „kötött” állapotban vannak jelen, így az emberi szervezet csak jelentéktelen hányadukat képes hasznosítani. Ennél lényegesen teljesebb hatóanyag-tartalmúak az algakivonatok.
A tengeri algák és az azokból kivonható, biológiailag aktív anyagok vérzsírcsökkentő hatásúak, megakadályozzák az elhízást, javítják a szívműködést. (Patkányokkal algát etettek, és vérplazma koleszterin- és trigliceridszintjük csökkent.)
Ha a táplálkozást tengeri algákkal egészítik ki, akkor csökken az összkoleszterin HDL-hez viszonyított aránya, valamint a vér összkoleszterin- és trigliceridszintje.
Az algák között is kiemelkedő a Chlorella és a Spirulina, a smaragdzöld, illetve a kékeszöld alga. Mindkettő tökéletes összetételű tápanyag. Szárazanyag-tartalmuknak 40-60%-a kis molekulájú, így igen könnyen emészthető. Teljes értékű fehérjék, ezért vegetáriánusok aminosavak pótlására jól beilleszthetik őket étrendjükbe.
Az algák ásványianyag- és nyomelemtartalma kiemelkedő a Föld élővilágában. Különösen a jód- és a káliumtartalmuk igen magas, ezért a vízhajtókat szedőknek előnyös a fogyasztásuk. Komplex formában található benne vas is, ezért ez az egyik legjobb forrás vashiányosoknak. Tartalmazza az összes B-vitamint, továbbá C-vitamint és E-vitamint. Természetes forrása az A-vitaminnak és a linolénsavnak. Nagy mennyiségben találhatók benne nukleinsavak (RNS-DNS) és klorofill is. Az utóbbi kitűnő regeneráló, dezodoráló szer, jó baktériumellenes hatású.