• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria

A C-vitamin segít a magas vérnyomásban

2008 ápr 14 Szóljon hozzá

Nagyobb mennyiségű C-vitamin fogyasztása megvéd a felnőttkori magas vérnyomás kialakulásától, derült ki egy a napokban megjelent tanulmányból.

A Dr. Gladys Block által vezetett kutatócsoport a kaliforniai Berkeley egyetemen úgy találta, hogy a vérben deciliterenként 1 mg-al több C-vitamin hozzávetőlegesen 4,1 Hgmm-el csökkenti mind a szisztolés, mind a diasztolés értékét a vérnyomásnak.

A jelentés az első, ami közvetlen összefüggést tudott kimutatni a vér C-vitamin szintje és a vérnyomás között fiatal, egészséges nők körében és amit nyilvánosan megjelentetett a Nutrition Journal.

„A vérnyomás csökkenése vagy a vérnyomás növekedésének csökkenése fiatal felnőttekben azt jelentheti, hogy az idősebb felnőttek esetében ez a hatás a keringési betegségek rizikóit csökkenti.”

„Ez a tanulmány azt vetette fel, hogy a C-vitamin fontos összetevő lehet a vérnyomás csökkentésben bár fiatal és egészséges felnőtteken végezték és szükségesnek tűnik a további vizsgálatok elvégzése.”

A magas vérnyomást jelenleg úgy definiálják, hogy a 140/90-es érték vagy a fölötti. Azért fontos figyelni erre, mert ez a legfontosabb rizikófaktora szív- és érrendszeri betegségeknek, ami az összes halálozási ok mintegy feléért felelős Európában és jelentések szerint 170 milliárd Euró költséget jelent évente.

A tanulmány részletei

Block és munkatársai toboroztak 242 nőt 18 és 21 éves kor között. Két harmaduk afro-amerikai, egy harmaduk pedig kaukázusi (fehér) volt. A vérük C-vitamin szintje 0,22 és 3,13mg/dl között volt.
Az ezt követő 10 éves követési periódusban a kutatók megfigyelték, hogy a C-vitamin szint és a vérnyomás fordított arányban voltak egymással. Az arány akkor is kimutatható volt, ha az eredményeket korrigálták a faji, testtömeg index és egyéb táplálkozási szokások (mint só fogyasztás) adataival.
Valójában a a vérükben legmagasabb C-vitamin szinttel rendelkező nőknek 4-6 Hgmm-el volt alacsonyabb a vérnyomása, mint a legalacsonyabb szinttel rendelkezőknek.
“1mg/dl aszkorbinsav szint növekedés a vérben átlagosan 4,1Hgmm-el alacsonyabb vérnyomást eredményezett a szisztolés és 4,0Hgmm-el alacsonyabbat a diasztolés értékekben” írta Block a cikkben.

A jelenség mögött álló mechanizmus

Bár a kutatást végzők nem vizsgálták a hatás mögött álló mechanizmusokat, kijelentették, hogy láthatóan biológiai összefüggés van az aszkorbinsav és a vérnyomás szintje között.
Miközben a C-vitamin fő szerepe az antioxidáns hatás, láthatóan részt vesz számos egyéb élettani folyamatban. Ezek között ismerjük a simaizom szabályzási funkcióját és a nitrogén oxid megóvását, ami pedig a vérerek nyitásában és elernyedésében játszik szerepet.

Forrás: Nutrition Journal
c-vitamin magas vérnyomás 2008-04-14
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

A B3 vitamin legyőzte a koleszterincsökkentő gyógyszereket

Következő cikk:

B-vitamin család

Hasonló írások

A magas vérnyomás világnapja: Figyelj a szívedre, mielőtt túl késő lenne!

A magas vérnyomás világnapja: Figyelj a szívedre, mielőtt túl késő lenne!

Miért vagy fáradt állandóan? – A rejtett tápanyaghiányok nyomában

Miért vagy fáradt állandóan? – A rejtett tápanyaghiányok nyomában

Tények és tévhitek a C-vitaminról

Tények és tévhitek a C-vitaminról

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

A magas vérnyomás világnapja: Figyelj a szívedre, mielőtt túl késő lenne!

A magas vérnyomás világnapja: Figyelj a szívedre, mielőtt túl késő lenne!

A magas vérnyomás (hipertónia) a 21. század egyik „csendes gyilkosa”. Sokáig tünetmentesen lappang, majd egyszer csak komoly betegségek – sz ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Kínai gyógynövényes orvoslás? Hogyan erősítenek a gyógynövények?

    Keserű íz: Az emberek nagy része nem szereti ezt az ízt. De vajon miért?

    […] hagyományos kínai orvoslásban öt különböző íz léte...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes