Az emberek gyakran beszélnek a bogyókról, a zsíros halról, a dióról és más termékekről, mint rákellenes élelmiszerekről. Ez azt jelenti, hogy olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát.
Sajnos egyetlen élelmiszer sem véd meg teljesen a rák kialakulásától, de egyes élelmiszerek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a kockázatot.
Érdemes megjegyezni, hogy a polifenolok, a rezveratrol, a C-vitamin és más tápanyagok számos növényi alapú élelmiszerben jelen vannak. Az alábbiakban felsorolt elemeket tartalmazó változatos étrend segíthet megőrizni az egészséget és csökkenti a rák kockázatát.
Ebben a cikkben olyan élelmiszereket sorolunk fel, amelyek csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát. Megmagyarázzuk azt is, hogy mivel támaszthatók alá ezek az állítások.
Alma, mint rákellenes élelmiszer?
Lehet némi igazság abban a mondásban, hogy „naponta egy alma távol tartja az orvost”. Az alma polifenolokat tartalmaz, amelyek ígéretes rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.
A polifenolok olyan növényi eredetű vegyületek, amelyek megelőzhetik a gyulladásokat, a szív- és érrendszeri betegségeket és a fertőzéseket.
Egyes kutatások azt sugallják, hogy a polifenolok módosíthatnak bizonyos folyamatokat, amelyek rák kialakulásához vezethetnének.
Egy 2018-as tanulmány azt sugallja, hogy az alma phloretin jelentősen gátolja a mellráksejtek növekedését, miközben nem befolyásolja az egészséges sejteket.
Ez a polifenol gátolja a glükóz transzporter 2 (GLUT2) nevű fehérjét, ami bizonyos ráktípusok esetében szerepet játszik az előrehaladott stádiumú sejtnövekedésben.
Bogyós gyümölcsök
A bogyósok gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban. Antioxidáns tartalmuk egészségügyi előnyökkel járhat.
Egy tanulmány során kimutatták, hogy az antocianin, a szederben található vegyület, csökkenti a vastagbélrák biomarkereit.
Egy másik tanulmány során azt bizonyították, hogy az áfonya gyulladáscsökkentő hatása megakadályozza a mellrák daganatok növekedését egerekben.
Egy 2016-os kutatási cikk szerzői azt sugallják, hogy a bogyókban található antocianinok, flavonoidok és más antioxidánsok segíthetnek megelőzni a rákot, vagy akár vissza is fordíthatják a korai sejtelváltozások folyamatát.
Bizonyítékok vannak arra is, hogy segíthetnek megelőzni vagy lassítani a különböző rákos megbetegedések, köztük a mellrák és a gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedések kialakulását.
Keresztes virágú zöldségek
A keresztes virágú zöldségek, például a brokkoli, a karfiol és a kelkáposzta jótékony tápanyagokat tartalmaznak, köztük C-vitamint, K-vitamint és mangánt.
A keresztes virágú zöldségek szulforafánt is tartalmaznak, egy olyan növényi vegyületet, ami potenciális rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
Egy tanulmány azt mutatja, hogy a szulforafán jelentősen gátolja a rákos sejtek növekedését és serkenti a sejthalált a vastagbélrák sejtjeiben.
Más kutatások azt mutatják, hogy a szulforafán és a genisztein – a szójabab egy vegyülete – kombinálva jelentősen gátolja az emlőrák daganatok kialakulását és méretét. A szulforafán gátolja a hiszton-deacetilázt is, egy olyan enzimet, amely a rák kialakulásához kapcsolódik.
Egy felmérés szerint heti 3-5 adag keresztesvirágú zöldségnek lehet rákmegelőző hatása.
Sárgarépa
A sárgarépa számos alapvető tápanyagot tartalmaz, köztük K-vitamint, A-vitamint és antioxidánsokat.
A sárgarépa nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint is, amely a narancssárga színért felelős.
A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a béta-karotin létfontosságú szerepet játszik az immunrendszer támogatásában, és segíthet megelőzni bizonyos ráktípusok kialakulását.
Egy felülvizsgálat összefüggésbe hozta a béta-karotint a mell- és prosztatarák kockázatának csökkentésével.
Egy másik elemzés azt mutatja, hogy a nagyobb sárgarépa-fogyasztás 26%-kal csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát.
Rákellenes a zsíros hal?
A zsíros halak, köztük a lazac, a makréla és a szardella, gazdagok esszenciális tápanyagokban, például B-vitaminban, káliumban és omega-3 zsírsavakban.
Egy tanulmány kimutatta, hogy az édesvízi halat nagy mennyiségben fogyasztó embereknél 53%-kal kisebb volt a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknél kevés édesvízi halat fogyasztanak.
Egy másik tanulmány megállapította, hogy a halolaj fogyasztása összefüggésbe hozható a prosztatarák lényegesen alacsonyabb kockázatával.
Egy áttekintés során, ahol 68 109 ember adatait vizsgálták meg, megállapították, hogy azoknál, akik hetente legalább négyszer fogyasztottak halolaj-kiegészítőt, 63%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki vastagbélrák, mint azoknál, akik nem fogyasztottak halolajat.
Szőlő
A vörös szőlő héjában található antioxidáns, a resveratrol ígéretesnek bizonyult a rák elleni küzdelemben. Egyes tudósok úgy vélik, hogy további kutatásokkal rákterápiaként is hasznosítható lenne.
A resveratrol mellett a szőlő és a szőlőmag a következő tápanyagokat is tartalmazza, amelyek antioxidáns és esetleg rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek:
- flavonolok
- fenolsavak
- antocianinok (vörös és lila szőlőben)
- proantocianidinek és egyéb tanninok
- katechinek
Rákellenes étrend-kiegészítők?
Az étrend-kiegészítők olyan tápanyagokat és antioxidánsokat is biztosíthatnak, amelyek segíthetnek megelőzni a rákot az oxidatív stressz csökkentésével, mint például a C-vitamin, a D-vitamin és az E-vitamin.
A cikkben felsorolt növényi alapú vegyületek többsége, mint például a floretin, az antocianin és a szulforafán, tabletta formájában kapható.
Forrás: www.medicalnewstoday.com