Kevés ember van tudatában annak, hogy mekkora hatása van a magnéziumnak az egészségre. Az oxigén, a víz és a fő tápanyagok (zsír, protein, szénhidrátok) után, a magnézium a talán egyik legfontosabb építőelem, amire a szervezetnek szüksége van. A minimális javasolt bevitel a nőknek 320 mg/nap, a férfiaknak több mint 400 mg/nap, míg a napi optimális bevitel valahol 500-700 mg/nap körül van. Kutatások igazolták, hogy 10 emberből több mint 8 az ajánlott napi minimum magnézium bevitelt sem juttatja be a szervezetébe. A legújabb kutatások kimutatták, hogy ennek a minimálisan szükséges mennyiségnek a hiánya, jelentősen megnöveli a kockázatát a szívbántalmaknak és más divatos egészségügyi problémáknak.
Míg a magnéziumnak izomlazító, addig a kalciumnak izomösszehúzó hatása van. Az alacsony magnézium bevitel izomgörcsöt, remegést és görcsöket okozhat. A legtöbb embernek, különösen a nőknek, azt tanácsolták, hogy 1200-1500 mg kalciumot fogyasszanak naponta. Gyakorlatilag ezek közül a nők közül senkinek sem mondták, hogy a kalcium egyetlen dózisban nem haladhatja meg az 500 mg-ot, mert nem szívódik fel és, hogy mindössze 400-600 mg további kalcium kiegészítő szükséges, mivel az étrendjük már 800 mg-ot jellemzően eleve tartalmaz. Mivel testünk magnézium tartalmának 99 %-a az élő sejtekben található, a vérkép jó indikátora lehet a magnézium hiány kimutatásának. Más szóval az orvosok egyszerűen meg tudják mondani egy vérvizsgálatból azt, ha valakinek a magnézium szintje alacsony.
Tíz emberből nyolc nem fogyaszt elegendő magnéziumot. Kimutathatóan ott a legmagasabbak a szív és érrendszeri betegség miatti halálozási arányok a világon (skandináviai országok és Új-Zéland), ahol magasabb a kalcium fogyasztás, mivel itt több a kalciumbevitel a tejtermékekből, míg azokban az országokban ahol ez a típusú halálozási arány alacsonyabb (Portugália és Japán) nem fogyasztják akkora rendszerességgel a kalciumban gazdag tejtermékeket. Az amerikaiak például mintegy 800 mg kalciumot fogyasztanak (a tejet is ivók 1200-1500 mg-ot), de ez mellett mindössze 275 mg magnéziumhoz jutnak hozzá. Így jönnek létre a kalcium / magnézium aránytalanság okozta izomgörcsök. Migrén, szemhéjrándulás, szívvibrációk, hát fájdalom, menstruáció előtti feszültség, lábikragörcs és a székrekedés, mind kapcsolatban állnak a kalcium túlterheléssel. A túlzott kalcium azt is eredményezheti, hogy vesekő alakul ki és szívbillentyű meszesedés (mitrális billentyű, 1 amerikainál a 10-ből). Jelentős százaléka a felnőtteknek, több mint 2000 mg kalciumot fogyaszt naponta, ennél a dózisnál már a túladagolás mellékhatásai kezdenek jelentkezni.
A magnéziumot kutatók elnevezték „Az elfelejtett ásvány”-nak és „5 centes csodatablettának”. Mindezt azért, mert számos kutatás számolt be arról, hogy nagyban csökkenti az előfordulását: a vesekőnek, az elmeszesedett mitrális billentyűnek, a menstruáció előtti feszültségnek, a székrekedésnek, a vetélésnek, a halva születésnek, az agyvérzésnek, a cukorbetegségnek, a pajzsmirigy elégtelenségnek, az asztmának, a krónikus szemhéjgörcsnek, a csontritkulásnak, a krónikus migrénnek, az izomgörcsöknek és a szorongásos reakcióknak. [Pediatric Asthma, Allergy Immunology 5: 273-79; Journal Bone Mineral Research 13: 749-58, 1998; Magnesium 5: 1-8, 1986; Medical Hypotheses 43: 187-92, 1994]
A megfelelő mértékben biztosított magnézium ellátás az lakosságnál valószínűleg csökkentené az egészségügyi ellátás költségeit.
Gyakran nem vesszük észre a magnéziumhiány következményeit. A hiányos magnézium bevitel felelős az egészségügyi szakemberek és a lakosság körében tapasztalt számos kudarcért a mindennapi krónikus betegségek kezelésében. A fent felsoroltakon kívül még az alábbi esetekben gyanakodhatunk magnéziumhiányra:
- Álmatlanság
- Alvás-zavar
- Fáradtság
- Test-feszültség
- Fejfájás
- Szív-rendellenességek
- Energiahiány
- Magas vérnyomás
- Menstruáció előtti időszak
- Izomfeszültség
- Hátfájás
- Székrekedés
- Vesekő
- Csontritkulás
- Felgyorsult öregedés
- Depresszió
- Szabálytalan szívverés
- Szorongás
- Izomgörcsök
Úgy tűnik, hogy az emberek 90-95% magnéziumhiányos. Miért? Mivel sok megtévesztő adat létezik a magnéziumról, ezért egy nagyrészt félreértett helyzet alakult ki, aminek a problémája észrevétlenül maradt.
A múlt évszázad fordulója óta lecsökkent a talaj magnézium tartalma. Ez mellett a feldolgozott élelmiszerek és a készételek fogyasztása oda vezetett, hogy fokozódott az ásványi anyagok hiánya a szervezetben.
Progresszív csökkenés volt a magnézium-fogyasztásban:
Magnézium-bevitel alakulása az elmúlt 100 évben (mg/nap)
- 1900-1908 475-500
- 1909-1913 415-435
- 1925-1929 385-398
- 1935-1939 360-375
- 1947-1949 358-370
- 1957-1959 340-360
- 1965-1976 300-340
- 1978-1985 225-318
- 1990-2002 175-225
Megjegyzés: látható, hogy nagyjából felére csökkent 100 év alatt a napi jellemző bevitel.
Jó élelmi magnéziumforrások (szokásos méretű adaggal számolva)
- Tök és tökmag, pörkölt 151 mg
- Brazil dió 107 mg
- Zabkorpa 103 mg
- Lepényhal 151 mg
- Quinoa 89 mg
- Mandula 78 mg
- Spenót főtt 78 mg
- Hajdina liszt 75 mg
- Kesudió 74 mg
- Szójabab száraz 74 mg
- Fenyőmag 71 mg
- Vegyes dió + mogyoró 67 mg
- Fehér bab, konzerv 67 mg
- Tőkehal, főtt 62 mg
- Fekete bab, főtt 60 mg
- Bulgur 57 mg
- Szójabab, zöld, főtt 54 mg
- Tonhal, főtt 54 mg
- Articsóka 50 mg
- Földimogyoró, száraz, pörkölt 50 mg
- Lima bab, 50 mg
- Cékla zöldje, főzött 49 mg
- Tofu 47 mg
- Okra 47 mg
- Zöldborsó, főtt 46 mg
- Mogyoró 46 mg
- Zabkorpa, főtt 44 mg
- Hajdinakása, sült, főtt 43 mg
- Barna rizs, főtt 42 mg
- Spirulina (10 gramm) 40 mg
Tanácsolt étrend-kiegészítés
Bár lehet látni a fenti a táblázatból, hogy minden ember képes lenne megszerezni a minimálisan ajánlott napi bevitelt magnéziumból egy gondosan megtervezett étrenddel, de sajnos a fenti lista legjobb tagjai már nem része a mindennapi étrendünknek. Az általánosan elterjedt étkezéssel szinte lehetetlen biztosítani a megfelelő mennyiségű magnéziumot.
Kiegészítőkkel lehetséges pótolni ezt a mértékű magnéziumhiányt. Az ételeket nem lehet magnéziummal dúsítani, mert ez egy saját ízzel rendelkező ásványi anyag, amely megváltoztatná az állagát és ízét a lisztnek és más ételeknek. A magnéziumot nem lehet vízhez adni, mert az megrongálná a vízvezetékeket és a hozzájuk kapcsolódó berendezéseket. Magnéziumtabletta vagy a magnéziummal dúsított palackozott víz képes lenne pótolni ezt a hiányt, de jelenleg 75 mg magnézium/liter felett nem kapni ilyen vizeket és azok is sajnos aránytalanul sok kalciumot tartalmaznak mellette. Ugyanez a probléma számos más ásványi anyaggal kapcsolatban is
Étrendkiegészítők közül szerintem a Vitaking “Magne-Trio” terméke a legértékesebb. A magnéziumot jól felszívódó formában tartalmazza és arányosan tartalmaz d-vitamint és k-vitamint, amik segítik a magnézium beépülését és hasznosulását.