A vitaminok olyan szerves vegyületek (amelyek legalább egy szénatomot tartalmaznak), amelyek támogatják a szervezet biokémiai folyamatait. Ma több mint 20 szerves molekulát hívunk vitaminnak. Mindegyik egyedi kémiai felépítéssel és a szervezetünkben betöltött egyedi szereppel bír.
Testünk a legtöbb vitamint nem tudja előállítani, vagy legalábbis nem a megfelelő mennyiségben. Így aztán nekünk kell gondoskodnunk róla, hogy bejuttassuk táplálékunkkal, illetve pótlással.
A húsz alapvető vitamint két csoportra oszthatjuk. Az egyikbe a vízben oldódók tartoznak, amelyeket naponta többször kell fogyasztanunk, mivel könnyen kiürülnek a szervezetből. Ide sorolható a C-vitamin és a teljes B-vitamin-család. A másik csoport a zsírban oldódó vitaminokat foglalja magában, amelyeket szervezetünk hetekig vagy hónapokig is képes raktározni. Zsírban oldódó vitamin az A, a D, az E és a K. Ezen kívül létezik meg egy sor vitaminszerű tápanyag is, mint például a béta-karotin, a lutein, a likopen, a koenzim Q1O és az alfa-liposav. Ezek a tápanyagok nem sorolhatók be a szigorú szabályok szerint a vitaminok közé, de működésükben nagyon hasonlítanak azokra.
A vitaminok fontos szerepet játszanak a szív, a tüdő, a bőr, az agy és más szervek állagának megőrzésében. Ugyancsak alkotóelemei azoknak a vegyületeknek, amelyekre az enzimek, a hormonok, az energia és az olyan sejtek, mint a vér vagy a bőr sejtjeinek szintéziséhez van szükség. Alapvető szükségünk van vitaminokra és ásványokra a növekedéshez, az energiatermeléshez, a betegségek elleni küzdelemnél, a sérült szövetek begyógyulásához, és az egészség fenntartásához. Mivel segítségünkre van szervezetünknek abban, hogy úgy tudjon működni, ahogy az elvárható, a vitaminok csökkenthetik az olyan komoly betegségek kialakulásának kockázatát, mint a szívelégtelenség, a rák vagy az arthritis.
A megfelelő vitamin-kiegészítés elősegíti majd, hogy szervezetünk ne csak jól, hanem optimálisan működjön. Egy mostanában végzett kutatás bebizonyította, hogy az E-vitamin szedése jelentős mértékben csökkenti a szívkoszorúér-betegség kialakulásának esélyét. Más kutatások során arra jöttek rá, hogy a C-vitamin egy harmadára csökkenti a megfázás és az influenza tüneteinek jelentkezését, ami alapvetően azt jelenti, hogy a betegség néhány nap alatt lejátszódik. Megint más kutatások azt mutatták be, hogy a magas vitaminbevitel csökkenti a rák számos fajtájának jelentkezését. Ma már sok orvos fordul a vitaminokhoz a betegségek kezelése és megelőzése céljából.