Közeledik a Húsvét! Együnk tojást!

A tojás rendszeresen a reggeli része volt századokon keresztül számos kultúrában. Az emberek úgy tartották, hogy ha a tojás elegendő tápanyagot tartalmaz ahhoz, hogy egy egész csirke kifejlődjön belőle akkor hasonlóképpen tudja táplálni őket is.  Milyen betegségek megelőzésében segít? Miért együnk tojást?

Együnk tojást, mert javítja a szem egészségét

A tojássárgája tartalmaz két fontos karotinoidot a luteint és a zeaxantint, ami kutatások szerint segít megelőzni az időskori vakságot, a korral járó makula degenerációt, illetve csökkenti a szürke hályog kifejlődésének kockázatát. Ezek a karitinoidok – amik a sárgás, narancssárgás színét adják a tojás sárgájának antioxidánsként viselkednek a szemben, megvédik a szabad gyökökkel szemben amik rongálást okoznak a retinában. Egy 2004 decemberében, a Journal of the American College of Nutritionban megjelent tanulmány szerint a tojásban található luteint és a zeaxantint könnyebben képes a testünk hasznosítani, mint például a leveles zöldségekben találhatót.

Kiváló minőségű fehérje forrás

A testépítőknek nagyon jó okuk van a rendszeres tojásfogyasztásra. Egy főt tojás körülbelül 6 g fehérjét tartalmaz. A benne található fehérje rendkívül könnyen emészthető és jól felszívódik. Ezért  tökéletes fehérjeforrás a felnőttek és a gyerekek számára egyaránt.

A tojás, bár nem kifejezetten kapcsolódik a fogyókúrához, magas fehérje tartalma miatt, hosszú időre jóllakottnak érzi tőle magát az ember. Ezért hatékony kiegészítője lehet a tavaszi diétáknak. Ez az egyik oka, hogy sok kultúrában hagyományos reggeli étel, főleg a nehéz fizikai munkát végzők és a mezőgazdasági dolgozók fogyasztják. Órákkal a reggeli után is jóllakottak és van energiájuk a munkavégzéshez.

Kolinban gazdag

A tojás az egyik legjobb természetes forrása kolinnak, ami egy B-vitamin fajta és a lecitin egyik alkotóeleme. A kolin elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet összes sejtje jól működjön, illetve tápanyagok eljussanak a sejtekhez és idegsejtekhez, ezáltal javítva a memóriát.

Egy massachusettsi egyetem kutatásai megerősítik, hogy a kolinban gazdag ételek közvetlenül javítják az agyi funkciókat.

Továbbá egy, a The FASEB Journal-ben megjelent kutatás megállapította, hogy azoknál a nőknél ahol magas volt a kolin fogyasztás 24%-kal kevesebb eséllyel alakult ki mellrák, mint azoknál akiknek alacsony volt a kolin bevitele.

Ezen kívül B-1, B-2, B-6, B-12, folsav és B-5 vitamin is található a tojásban. Ezek a vitaminok együtt segítenek az egészséges idegrendszert fenntartásáért. Ráadásul b-12 vitamin főleg állati eredetű termékekben található, ezért a tojás különösen értékes a vegetáriánusoknak.

Végül…együnk tojást, mert rengeteg nyomelemet tartalmaz

A nutritiondata.self.com szerint egy nagy főtt tojás tartalmazza a kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink és mangán ajánlott napi bevitelének 1-9%-át. Egy tojás körülbelül 15 mikrogramm szelént tartalmaz ami 22%-át fedezi az ajánlott napi bevitelnek. A szelén fontos antioxidáns, ami segíthet az immunrendszer erősítésében, a degeneratív betegségek (pl. rák) megelőzésében, és stabilizálja a koleszterin szintet.

Forrás: Naturalnews.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

scroll to top